header_top_hu 
Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_64.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Adopt a Granny! Nyomtatás E-mail

 

 

 

“Úgy érezzük, hogy amit teszünk egy csepp a tengerben, de enélkül a csepp nélkül sekélyebb volna a tenger”

/Kalkuttai Teréz anya/

 


A 2013-as év tevékenységi beszámolója itt olvasható.

    A modernkor fejlődése a család gondozói funkcióját háttérbe szorította, főleg a lakásviszonyok megváltozása és a generációs ellentétek miatt, ezért az öregekkel foglalkozni kell a szociális tevékenységeken belül. Az idős emberek testi, lelki ellátása a társadalom feladata, melyben az egyházak fontos szerepet vállaltak.

A Diakónia Keresztény Alapítvány célul tűzte ki az idősgondozást, részben öregotthonban, részben otthoni időszakos vagy hosszú távú otthoni gondozószolgálat biztosításával.

 


Az Adopt a Granny! program lényege

 

    A alapítvány egyik programja az Adopt a Granny! program, melynek létrahozója egy Hollandiában működő segélyszervezet (Dorcas Aid International). A holland szervezet több mint 20 Kelet-Európa-i országban, a Közel Keleten, Afrikában kezdeményezett projekteket, és létesített központokat. Kolozsváron a Diakónia szervezi meg az Adopt a Granny! program gyakorlati megvalósítását. Már a „granny” név szimbolikus: elárulja, hogy lelkes fiatalok nagyszülőként kezelik a rászoruló öregeket.

 
Granny 1 -web
    A programban jelenleg 160 idős, rászoruló „granny” vesz részt, akik jelentkezés alapján egy listára kerültek, majd szociális felmérés és jövedelem alapján kiválasztattak. A gondozottak Kolozsvár területén (60), Mérán  (50), Bonchidán (10), Kolozson (30) és Tordaszentlászlón (10) laknak.

 

 

Tevékenységek

 

A foglalkozást négy alapvető tevékenységre oszthatjuk: élelem csomagok adományozása, lelki támogatás, szociális problémák megoldása, és ahol szükséges orvosi, ápolónői ellátás.

 

    a). Az élelemcsomagok kiosztásának a menete. A Dorcas kiutalja a csomagokra a pénzt, fejenként 23 lejt, melyből alapélelmeket vásárolunk, és külön becsomagoljuk az önkéntesek segítségével. Kolozsváron házhoz szállítjuk az adomány, Mérán egy adott időpontban a Mamácska Otthonból vehetik fel a rászorulók, és csak a mozgásképteleneknek visszük házhoz. A csomagosztáshoz papírmunka is tartozik, minden személyről kitöltünk egy átadási lapot.

     b.) A lelki támogatás az idősek látogatására alapszik, mikor beszélgetünk velük, meghallgatjuk kedves emlékeiket, felolvasunk Bibliát, újságot, leveleket, könyvet.  A jól hallók számára zenét viszünk, vagy filmeket szerzünk be. A magányuk feloldása egyik legfontosabb célunk, hogy érezzék, vannak, akik foglalkoznak velük, a társadalom vigyáz rájuk. Sok esetben a családjukkal is felvesszük a kapcsolatot, és együtt szervezzük meg a látogatást, és szórakoztatásukat. A vallásuk gyakorlásában is segítségükre vagyunk, elkísérjük őket a templomba, vagy felvesszük a kapcsolatot a lelkésszel, hogy látogassa meg idős hívét.

    c.) A szociális munkás fő feladatai közé tartozik a hivatalos ügyek intézése, a számlák kifizetése, receptek kiíratása és kiváltása, orvoshoz kísérés, vagy kórházba utalás elintézése is. Lényeges, hogy a szociális munkás informálja az idős embert, valamint a családját, a formális és informális intézményrendszer elérhetőségéről, mind az állami, mind az egyházi, illetve a civil társdalom egyéb szociális segítő szervezetéről, amely biztosít bizonyos jogokat számukra.

    d.) Vannak esetek, mikor az öregek állandó orvosi ellátásra is szorulnak, vagy szakszerű ápolásra, ezeket is az alapítvány biztosítja.Granny 2 -webKirándulás a marosvásárhelyi állatkertbeA 2012-es év beszámolója