header_top_hu 
Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_64.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Öregotthonok - Méra Nyomtatás E-mail

Mamácska otthon

Méra
A 2013-as év tevékenzségi beszámolója itt olvashatóMamacska 2 -web

A „gondozóotthon” kifejezés mindegyikünk számára mást jelent. Annak ellenére, hogy a mai világban a gondozóotthonok jelenléte egyre megszokottabbá válik, sokak viszonyulását a „csak otthonba ne vigyenek” kijelentés jellemzi. 
Alapítványunk számára nagyon fontos, hogy a velünk kapcsolatba kerülők egy csendes, befogadó, tiszta és családias környezettel találkozzanak. Az otthonban lakó idősek élettere sok esetben egyetlen épületre, egy szobára vagy egy ágyra szűkül le, nem is vágyva másra, mint törődésre és figyelemre, amit mi igyekszünk is biztosítani számukra.

 

Gondozóotthonaink lakói olyan idősek, akiket saját otthonaikban már egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudnának ápolni és felügyelni. Éppen ezért otthonainkban igyekszünk kialakítani a megfelelő körülményeket és biztosítani a szükséges ápolást.

 

Alapítványunk célja, hogy idősotthonaink lakói számára méltó higiéniai feltételeket, egészséges táplálkozást, valamint minőségi életet biztosítson. Azt szeretnénk, hogy képességeikhez és lehetőségeikhez mérten, testi és lelki leépülésük ellenére harmonikus életet élhessenek. 
Nap mint nap arra törekszünk, hogy családias légkört teremtsünk. Hangsúlyt fektetünk a bentlakók szocializációjára, mozgására, testi, lelki és szellemi egészségének ápolására. Igyekszünk tájékoztatni őket a nagyvilág eseményeiről, kirándulásokat és városi sétákat szervezni. Emellett szoros kapcsolatot ápolunk hozzátartozóikkal és barátaikkal.

 


Otthonaink által nyújtott szolgáltatások

 • napi 24 órás felügyelet a hét minden napján
 • mindennapi tisztálkodás biztosítása, ágyban fekvő idősek esetében is
 • gyógyszeradagolás a korházi kórlap alapján
 • egészségügyi alapellátás, speciális ellátás,  palliatív gondozás előrehaladott stádiumban lévő gyógyíthatatlan betegek számára
 • étkeztetés: 3 fő étkezés és 2 uzsonna
 • ápolt külső biztosítása (hajvágás, borotválás)
 • masszázs és gyógytorna
 • telefonkapcsolat biztosítása a hozzátartozókkal
 • a bentlakók ruháinak mosása és vasalása
 • szobák szellőztetése és tisztán tartása
 • szocializációs és foglalkoztató programokA Mamácska Otthon a 2008-ban felavatott, modern többgenerációs házban működik, 15 km-re Kolozsvártól. A bentlakók és látogatóik maradéktalanul élvezhetik a falusi környezet nyugtató csendjét, illetve a falubeliek által gyakorolt hagyományos mesterségek varázsát.

Mamacska 1

A közösségi házban és a felújított csűrben működik a gyerekeknek szóló nappali foglalkoztató központ. Így a két program kölcsönösen örömet szerezhet egymásnak, élvezve a különböző életkorok előnyeit, tiszteletben tartva ugyanakkor a személyes tér és a kikapcsolódási lehetőség iránti igényt.
Az aktív időskor és a generációk közötti szolidaritás alapítványunk számára  kulcsfontosságú fogalmak és a mindennapok szerves részét képezik élő hídat képezve a különböző programjaink között. Nappali foglalkoztató központjaink gyerekei, az önkéntes program fiataljai, a gondozóotthonok és az Adopt a Granny szociális program idősei együtt ünnepelik meg a születésnapokat, keresztény ünnepeinket, és együtt táboroznak.

 

 

Felszereltség

 

A 13 férőhelyes otthon 5 két személyes és egy három személyes, kényelmesen berendezett szobával rendelkezik. Minden szobához külön fürdőszoba, televízió, elektronikusan állítható ágy és éjjeliszekrény jár.

Mamacska 2 web

A szobák az épület első emeletén találhatóak, teraszuk a belső udvar felé néz. Hosszú, tágas és fényes folyosóra nyílnak, mely kanapékkal, fotelekkel van berendezve társalgási teret biztosítva a nehezen mozgó idősek számára.

Mamacska 1 -web

 

A tágas földszinti ebédlő multifunkcionális jellegű: találkozási, társalgási helyként szolgál az idősek és gyerekek számára, és a közösségi ház életében gyakori különleges események színhelye.

 

A konyha korszerű felszereltsége megfelel az európai standardoknak. Itt készül minden nap az ebéd a két otthon lakói és a mérai nappali foglalkoztató központ gyerekei számára.

Az épület földszinti nagy terasza csendes és védett helyet biztosít tavasztól őszig.Személyzet

 • 4 beteggondozó
 • 1 szociális munkás
 • 1 szociális dolgozó
 • 1 szakácsnő
 • 1 takarítónő
 • 2 karbantartóKiket várunk otthonainkba?

 • 65 év feletti gondozásra szoruló vagy beteg személyeket, akik véglegesen be szeretnének költözni az otthonba;
 • átmenetileg ápolásra szoruló idős betegeket;
 • intenzív ápolásra szoruló, életük vége felé közeledő idős személyeket.Kapcsolat

Mamácska Otthon
RO-407057, Bács község, Méra 87. szám
Tel./fax: +40-264-281222
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A 2012-es év beszámolója