header_top_hu 
Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_64.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Otthoni betegápolás és palliatív gondozás Nyomtatás E-mail

 Otthoni egészségügyi szakápolás

diakonia_OBG_roll-up_002B1

 

Alapítványunk szakszerű és felbaráti szerettel nyújtott otthoni betegápolást biztosít a következő helységekben:

         • Kolozsvár
         • Szentlászló
         • Bonchida
         • Kolozs 
         • Körösfő
         • Bánffyhunyad

 

 A 2013-as év tevékenységi beszámolója megtalálható itt

 

Az otthoni szakápolás célja, hogy a beteg otthoni környezetben, személyre szabottan, önzetlen és szakszerű ápolásban részesüljön. Ezzel az ellátási formával a kórházi kezelések száma csökkenthető, időtartamuk lerövidíthető, illetve a beteg gyógyulási folyamata javítható.

Az otthoni szakápolás abban az esetben vehető igénybe, ha a beteg egészségi állapota kórházi ápolást igényelne, de azt helyettesíteni lehet az otthoni szakszemélyzet nyújtotta kezeléssel.

Az otthoni szakápolás keretében nyújtható ellátások akkor vehetők igénybe térítésmentesen, ha a beteg kezelő szakorvosa – a kórházba utalás, vagy a további ott tartózkodás helyett – az otthoni szakápolás szolgáltatást az erre szolgáló nyomtatványon elrendeli.

 

A kolozsvári Diakonia Keresztyén Alapítvány Otthoni Betegápoló Szolgálata 1992-től működik, 2006. februárjában akkreditálták, és 2006. májusa óta áll az alapítvány szerződéses viszonyban az Egészségbiztosítási Pénztárral. A szerződés alapján a betegek - a kórházi szakorvos ajánlására, vagy szakrendelői onkológus, ill. neurológus javallata alapján - 90 nap/12 hónap, otthoni betegápolásban részesülhetnek, amelyet az Egészségbiztosítási Pénztár térít a szolgáltatást végző szervezetnek.

 

Az otthoni betegápolásban jelenleg 3 orvos, 11 egészségügyi nővér, 3 szociális munkás, valamint 4 beteggondozó dolgozik. Elhivatottságukat, elkötelezettségüket erősíti a szakmai öntudat.

 OBG 2013 - web

 
Otthoni palliatív gondozás gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek 

  

Mikor már nincs esély a gyógyulásra, fektessünk hangsúlyt az élet minőségére.”

Cicely Saunders

 palliacio_plakat

  

A palliáció/hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti multidiszciplináris csoport segítségével. Az ellátás célja a betegek életminőségének javítása: testi és lelki szenvedéseik enyhítése, fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása, valamint a hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében.

 

2002-ben az Egészségügyi Világszervezer (WHO) így definiálta a palliatív ellátást : „A palliatív ellátás olyan megközelítés, amely az életet megrövidítő betegség kísérő problémáitól szenvedő páciens és családja életminőségét javítja azáltal, hogy megelőzi és csillapítja a szenvedést a fájdalom, a fizikai, pszichoszociális és spirituális problémák meghatározásával, kifogástalan értékelésével és kezelésével. 


A palliatív ellátás:

 • csillapítja a fájdalmat és az egyéb kínzó tüneteket;
 • az életet és a halált normális folyamatnak tartja;
 • nem tesz semmit a haldoklás megrövidítése és meghosszabbítása érdekében;
 • integrálja a betegellátásba a pszichológiai és spirituális tényezőket;
 • támogató rendszert kínál, hogy a beteg a lehető legaktívabban élhessen a halálig;
 • javítja az életminőséget, enyhíti a szenvedést és törekszik az emberi méltóság megőrzése a haláláig és a gyászban is;
 • támogató rendszert kínál a család számára a betegség ideje alatt és a gyász időszakában;
 • csapatmunkát alkalmaz, amely a beteg és családja szükségleteire irányul, beleértve a gyász- tanácsadást is, ha javasolt;
 • kiemeli az életminőséget, ugyanakkor pozitívan viszonyul a betegség folyamatához
 • alkalmazható a betegség korai stádiumában, az életet meghosszabbító terápiákkal – mint a kemoterápia és radioterápia – együtt, és magában foglalja azokat a vizsgálatokat is, amelyek szükségesek a kínzó klinikai komplikációk jobb megértéséhez és kezeléséhez."

 

A haldokló beteg jogosult fájdalmának csillapítására, testi tüneteinek és lelki szenvedéseinek enyhítésére, és arra, hogy lehetővé tegyék, hogy hozzátartozói és barátai mellette tartózkodhasson. A hospice ellátás magában foglalja a haldokló beteg hozzátartozóinak segítését a beteg ápolásában, és lelkigondozásukat a gyász időszakában.

 

A 2007-es év kezdetétől, a skóciai SOMETHING FOR ROMANIA szervezet támogatásával, a kolozsvári Diakonia Keresztyén Alapítvány Otthoni Betegápoló Szolgálata immár nyolcadik éve, hogy díjmentes palliatív ellátást biztosít a rákos betegségben szenvedő, súlyos állapotban levő betegeknek, akiket a „klasszikus”/kuratív orvosi szemlélet kirekeszt az egészségügyi rendszer ellátásából.

 

Az Egészségbiztosítási Pénztár nem ismeri el egyelőre az otthoni palliatív ellátást, mint külön finanszírozható szolgáltatást, így csak kis részét téríti az úttörő munkánknak.

 

Az otthoni hospice ellátás során

 • alap- és szakápolási tevékenységeket nyújtunk,
 • tartós fájdalomcsillapítást,
 • diétás gondozást,
 • mentálhigiénés gondozást,
 • tanácsadást (ideértve a családtagokat is) nyújtunk, illetve
 • a gyógyszerelés tervezését, ellenőrzését is elvégezzük.

 

A nővérekből, gondozónőkből és szociális munkásokból álló csapatot, 2009-től hivatalosan is kiegészítették orvosok, akiknek az Egészségügyi Minisztérium által elismert szakképzése van a palliácó területén. Az ők jelenléte növelte a szolgatatások minőségét, megteremtette az előírt minimum multidiszciplináris csapatot biztonságot nyújtva a betegek, hozzátartozók és nem utolsó sorban a csapat számara.

 

E kis csapat, mely tagja a Palliatív Gondozás Országos Szövetségének és a Palliatív Gondozás Országos Koalíciójának, egyik célja még több beteget ellátni és ellátásuknak jogát képviselni egészségügyi és szociális vonalon egyaránt, valamint helyi és nemzeti szinten.


palliacio statisztika - HU

 

 

További információkért kereshetnek minket a 0264-441971-es telefonszámon illetve a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  e-mail címen.

 

 

Örülünk, ha segíthetünk!