header_top_ro 
Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Please update your Flash Player to view content.
Căminul Măicuţa, Mera Imprimare Email


Căminul pentru vârstnici "Măicuţa"

Mera
Raport anual 2013


Mamacska 2 -web

Fundaţia noastră promoveză căminul pentru vârstnici considerându-l un mediu liniştit, primitor, familiar şi curat. Spaţiul în care se manifestă viaţa beneficiarilor se reduce de multe ori la o singură clădire, o cameră sau un pat, iar vârstnicii nici nu-şi doresc altceva decât grija şi atenţia, ceea ce noi încercăm să le oferim.

 

Beneficiarii căminelor noastre sunt acei vârstnici, care acasă nu mai pot fi îngrijiţi şi supravegheaţi doar într-un mod foarte dificil; din acest motiv colectivul de muncă al căminului pentru vârstnici depune mari eforturi şi asigură condiţii speciale şi îngrijre adecvată.

Scopul nostru este aşadar, ca beneficiarii noştri să fie îngrjiţi cu demnitate atât în ceea ce priveşte igiena şi alimentaţia lor cât şi în privinţa unui mod de viaţă substanţial şi calitativ. Dorinţa noastră este ca în pofida unor dizabilităţi şi a regresiei fizice sau psihice, vârstnicii să se poată bucura de o viaţă socială armonioasă, desigur, pe măsura capacităţii şi posibilităţii lor.
Zilnic se depun eforturi pentru a crea un mediu familiar, punând un deosebit accent pe socializarea, mobilizarea, îngrijirea medicală și spirituală a beneficiarilor. Se încearcă informarea lor privind evenimentele mondiale, se organizează excursii şi vizite în oraş. În plus se întreţine o strânsă legătură cu familia, aparţinătorii şi prietenii acestora.


Servicii oferite în căminele noastre

 • supraveghere 24/24 de ore;
 • asigurarea igienei zilnice corporale complete, inclusiv în cazul vârstnicilor bolnavi în pat;
 • administrarea medicației conform foii de observație clinică;
 • îngrijire medicală de bază și de specialitate, îngrijire paliativa pentru pacienţii incurabili în fază avansată;
 • servirea mesei: 3 mese principale și 2 gustări;
 • asigurarea aspectului fizic corespunzător (tuns, bărbierit);
 • acces la telefon;
 • spălarea și călcarea hainelor pacienților;
 • aerisirea și igienizarea camerelor;
 • programe de socializare, recreere şi ocupaţionale.

 

 

Căminul "Măicuţa" se află la numai 15 km de Cluj-Napoca, în Casa Comunitară, o clădire modernă, inaugurată în 2008, denumită şi „casă pentru mai multe generații”. Atât beneficiarii căminului „Măicuţa", cât și cei ce îl vizitează se pot bucura de liniște şi natură ori pot fi încântaţi de priceperea localnicilor în ale meșteșugurilor tradiționale din Mera.


Mamacska 1

Casa comunitară împreună cu șura reabilitată oferă spațiul necesar centrului de zi destinat copiilor. Astfel, cele două programe se bucură reciproc de prezența celuilalt, beneficiind de specificul fiecărei vârste, respectând în același timp spațiul intim al fiecăruia și dorința de recreere. În ceea ce privește mentalitatea Diakoniei, îmbătrânirea activă și solidaritatea între generații reprezintă un concept ce a fost pusă în practică zi de zi, devenind o punte de legătură și un element vital între diferitele noastre programe. Beneficiarii programelor, copiii din centrele de zi, tinerii care iau parte la programul de voluntariat, vârstnicii din programul social „Adopt a Granny” şi cei care locuiesc în cămine petrec împreună zilele de naștere, sărbătorile, participă la diferite tabere în timpul verii sau iarna.Dotare

Căminul găzduieşte 13 de persoane dispunând de 5 camere cu două locuri și o cameră cu trei locuri de un confort înalt: duș separat, televizor, paturi pentru îngrijire cu reglare electrică, noptiere.

Mamacska 2 web

Camerele sunt situate la primul etaj al clădirii, iar pe o parte laterală au ieșire la o terasă cu priveliște asupra curții; cealaltă parte se deschide pe un hol lung și luminos cu șezlonguri, fotolii. Aici se află spațiul de socializare pentru seniorii care nu se pot deplasa.

Mamacska 1 -web

Sala de mese situată la parter este deosebit de spațioasă și are caracter multifuncțional: servește ca loc de întâlnire pentru vârstnici și copii şi este locul evenimentelor speciale, frecvent întâlnite în viața Casei Comunitare.

B
ucătăria este dotată modern, conform standardelor europene. Aici se pregătește zilnic prânzul atât pentru cele două cămine, cât și pentru copiii centrului de zi Mera.

Terasa oferă un loc liniștit și protejat din primăvară până în toamnă. 


Personal

 • 4 îngrijitori bolnavi
 • 1 asistent social
 • 1 lucrător social
 • o bucătăreasă
 • o femeie de serviciu
 • 2 muncitori pentru întreţinerea clădirii 
 • voluntari.

 


Pe cine aşteptăm în căminele noastre?

 • vârstnici peste 65 de ani, care au nevoie de îngrijire sau sunt bolnavi şi care doresc să se mute în cămin
 • pacienţi vârstnici care au nevoie de îngrijire temporară
 • persoane vârstnice în fayă terminală a vieţii care au nevoie de îngrijire intensivăContact

Cămin pentru vârstnici "Măicuţa"
RO-407057, com. Baciu, sat Mera nr. 87
Tel./fax: +40-264-281222
e-mail:  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza


Raport anual 2012