header_top_ro 
Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Please update your Flash Player to view content.
Îngrijire medicală la domiciliu şi asistenţă paliativă Imprimare Email

2% pentru Serviciul de Îngrijire Paliativă!

 

 
Îngrijire medicală la domiciliu

diakonia OBG roll-up RO 002B1 

Prestăm servicii de îngrijire medicală și paliativă la domiciliu cu profesionalism și dragoste în următoarele locații din județul Cluj:

 • Cluj-Napoca
 • Săvădisla
 • Bonţida
 • Cojocna
 • Izvoru Crişului
 • Bicălatu Raportul anual 2013

 

Scopul îngrijirii la domiciliu este ca pacientul să beneficieze de îngrijire demnă, adecvată şi corespunzătoare nevoilor individuale direct în mediul său familiar. Datorită acestui tip de îngrijire numărul şi durata tratamentelor spitalizate pot fi reduse, iar procesul de vindecare al bolnavului poate fi îmbunătăţit.

Se poate recurge la acest tip de serviciu, în cazul în care starea de sănătate a bolnavului necesită îngrijire complexă, care nu necesită însă spitalizare.

Serviciile de îngrijire la domiciliu din cadrul Fundaţiei Creştine Diakonia au început să fie acordate în Cluj în 1992, urmând ca în Februarie 2006 să fie acreditate de către Ministerul Sănătăţii

Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al fundaţiei, este în relaţii contractuale din Mai 2006 cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contractul fiind reînnoit anual. Conform acestuia, bolnavii beneficiază de gratuitate pentru serviciile de îngrijire la domiciliu (90 de zile anual), la recomandarea medicului specialist sau al medicului de familie. Cheltuielile aferente sunt suportate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Serviciului de îngrijire la domiciliu şi asistenţă paliativă sunt oferite de o echipă multidisciplinară formată din 3 medici, 12 asistente medicale, 8 îngrijitori bolnavi, 5 asistente sociale şi 4 voluntar. Conştiinţa lor profesională este întărită de angajamentul şi seriozitatea lor.

 

 ID 2015 ian

 

 
 Îngrijire paliativă la domiciliu


 
“Când nu mai este şansă pentru vindecare, trebuie să punem accent pe calitatea vieţii”        

Cicely Saunders

Paliaţia reprezintă  îngrijirea pacienţilor aflaţi în faza avansată a unei boli incurabile, în principal  cancer, în stadiul care a depăşit posibilităţile curative.  Prin asistenţa paliativă se asigurând un tratament complex de control al simptomelor, suport emoţional, social, spiritual şi respectarea demnităţii umane fiecărei persoane bolnave. Scopul este asigurarea calităţii vieţii bolnavului, atenuarea suferinţelor somatice şi psihice, susţinerea şi încurajarea activităţilor fizice şi mentale precum şi suportul pentru membrii de familie ( inclusiv în perioada de doliu).

În asistenţa paliativă este implicată o echipă multidisciplinară alcătuită din medici, îngrijitoare, psihologi/specialişti în igienă mentală, asistenţi sociali, preoţi şi voluntari instruiţi.

palliacio plakat RO - web


Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, „îngrijirea paliativă este o abordare care îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacienţilor şi familiilor acestora, făcând faţă problemelor asociate cu boala ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă atât a tratamentului  durerii cât şi ale altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale. OMS a elaborat unele principii de bază, potrivit cărora Îngrijirea paliativă:

 • atenuează durerea şi alte simptome chinuitoare;
 • afirmă viaţa şi consideră moartea ca pe un proces normal;
 • nu grăbeşte şi nici nu amână moartea;
 • integrează aspectele psiho-sociale şi spirituale ale îngrijirii pacientului;
 • oferă un sistem de suport pentru a ajuta familia să facă faţă greutăţilor din timpul bolii
 • oferă un sistem de sprijin pentru a ajuta pacientul să ducă o viaţă cât mai apropiată de cea normală până la moarte;
 • îmbunătăţeşte calitatea vieţii şi poate influenţa pozitiv evoluţia bolii;
 • se bazează pe o abordare de echipă pentru a se putea adresa tuturor nevoilor pacientului şi familiei, inclusiv prin servicii de suport în perioada de doliu, dacă este cazul;
 • este aplicabilă în stadii timpurii ale bolii, în corelaţie cu o serie de alte terapii menite să prelungească viaţa, cum ar fi chimioterapia, radioterapia, şi include investigaţii necesare unei mai bune înţelegeri şi abordări ale complicaţiilor clinice.


Bolnavul în stare avansată are dreptul ca durerile şi simptomele sale somatice şi suferinţele psihice să fie alinate, şi să fie înconjurat de prieteni şi familie. Îngrijirea de tip hospice se remarcă prin implicarea aparţinătorilor în îngrijirea bolnavului precum şi suportul emoţional al acestora în perioada de doliu.


Începând din anul 2007, graţie sprijinului acordat de asociaţia scoţiană SOMETHING FOR ROMANIA, Fundaţia Creştină Diakonia asigură servicii de îngrijire paliativă la domiciliu gratuite pacienţilor cu boli incurabile, în stare avansată, fiind „excluse”, conform viziunii medicale curative/clasice din sistemul de sănătate. Casa de Asigurări de Sănătate nu recunoaşte deocamdată serviciul de îngrijire paliativă ca fiind un serviciu finanţabil, şi suportă prin urmare doar o mică parte a iniţiativei noastre.  


Echipa noastră 
multidisciplinarămembră a Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative, formată din doctori, asistente medicale, îngrijitoare şi asistente sociale specializate în domeniul îngrijirii paliative îşi propune şi pentru anul 2014 să ajungă la cât mai mulţi bolnavi şi să reprezinte dreptul lor la îngrijire pe plan social şi medical, precum şi la nivel local şi naţional.

pal 2 2014 honlapra
Pentru mai multe informații contactaţi-ne la numărul de telefon 0264-441971 sau la adresa de 
e-mail  Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .