header_top_ro 
Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Please update your Flash Player to view content.
Program social pentru copii Imprimare Email

 

Programul Diakoniei îşi propune să prevină, pe cât este posibil, riscul marginalizării, abuzului şi delincvenţei juvenile. Este vital, să oferim şi alte perspective, decât doar cele oferite de părinţii lor ca să-şi poată descoperi propriile abilităţi şi calităţi. Ei asimilează viziunea programului pe care ulterior o transmit în anturajul lor.

Acest proiect a fost lansat în anul 2001, ca rezultatul unui studiu socio-demografic, care  a arătat că aproape 30% din populaţia adultă nu ştie să scrie nici să citească, 44,13% este slab sau deloc şcolarizată. Din studiu a reieşit că o mare parte a copiilor trăiesc în condiţii de sărăcie sau sărăcie extremă, cauzate de dependenţă de alcool, şomaj sau familii dezorganizate. Astfel aceşti copii nu au condiţii să înveţe acasă. Mulţi dintre cei cu vârstă şcolară n-au frecventat niciodată  şcoala,  8,09% din copiii sub 14 ani.

 Copiilor le asigurăm masă caldă, articole de igienă, rechizite şcolare, iar în cazurile justificate şi îmbrăcăminte.

În cadrul programului de după-şcoală, pedagogii noştri oferă ajutor la pregătirea lecţiilor pentru ziua următoare, la însuşirea cunoştinţelor de bază despre igiena corporală şi norme de comportament, pun accent pe dezvoltarea abilităţilor personale şi încurajarea tradiţiilor locale. Nu lipseşte nici jocul, nici veselia, dar nici activităţi mai speciale, precum rugăciune comună cu vârstnicii, pregătirea coroniţelor de advent, serbare de carnaval, pictarea ouălor de Paşti. Pe lângă toate acestea, copiii au ocazia să participe anual într-o tabără de vară de o săptămână, fiind probabil singura lor ocazie de a ieşi din mediu.

Ţinând cont de abordarea globală a problemelor vizate, ne propunem să acordăm suport şi familiilor micilor noştri beneficiari. Prin vizitele noastre regulate încercăm să le oferim ajutor în gestionarea problemelor din familie şi ale celor  legate de creşterea şi educarea copiilor.

Considerăm, că dacă pârghia activităţilor noastre zilnice este dragostea şi acceptarea copiilor, vom da dovada unui Tată Ceresc iubitor şi le dezvăluim în cele din urmă perspective noi în viaţă şi vom clădi un viitor comun.