header_top_ro 
Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Please update your Flash Player to view content.
Adopt a Granny! Imprimare Email

 

      

“ Noi credem că ceea ce facem noi e doar o picatură în ocean. Dar oceanul ar fi mai mic fără acest strop.”

/Maica Tereza de Calcutta/

 

Raport anual 2013

 

Modificările majore ale erei moderne au avut drept consecinţă diminuarea rolului de îngrijitor al familiei, în special din cauza modificării condiţiilor de locuit şi a divergenţelor între generaţii. Dat fiind această situaţie, trebuie să acordăm interes sporit îngrijirii vârstnicilor în cadrul activităţii sociale. Îngrijirea fizică şi psihică a vârstincilor este datoria întregii societăţi, şi în această privinţă biserica îşi asumă un rol important.

Fundaţia Creştină Diakonia îşi propune îngrijirea vârstnicilor, atât în regim rezidenţial, în cămine, cât şi în cel de tip non-rezindeţial, prin servicii de îngrijire la domiciliu de scurtă sau de lungă durată.

Miezul Programului „Adopt a Granny!”

Unul dintre programele desfăşurate de către fundaţia noastră este cel denumit „Adopt a Granny!”, al cărui fondator este organizaţia caritativă Dorcas Aid International din Olanda. Această organizaţie a iniţiat proiecte şi a înfiinţat centre în mai mult de 20 de ţărti din Europa de Est, Orientul Apropiat şi Africa. În Cluj-Napoca, Fundaţia Creştină Diakonia implementează obiectivele programului „Adopt a Granny!. Deja numele „Adopt a Granny!” este simbolic, dezvăluind esenţa programului, în cadrul căruia tânări entusiasmaţi îi tratează pe vârstnicii nevoiaşi ca şi pe proprii lor bunici.

Granny 1 -web

La ora actuală beneficiază 160 de vârstinici de servicii din cadrul acestui program. Procedura de selectie implică o înregistrare, urmată de o evaluare socială şi de venit. În baza acestor parametrii se va intocmi lista finală a beneficiarilor. Actualii îngrijiţi sunt domiciliaţi în Cluj-Napoca, în număr de 60, în Mera 50, în Bonţida 10, în Cojocna 30, respectiv în Săvădisla 10 persoane vârstnice. 

Activităţi

Serviciile oferite în cadrul acestui program pot fi grupate în patru mari domenii de activitate: distribuirea pachetelor alimentare, suport emoţional, soluţionarea problemelor sociale, şi acolo unde este nevoie, îngrjire medicală.

  • Procedura distribuirii pachtelor alimentare: Fundaţia Dorcas alocă resurse băneşti pentru pentru pachte alimentare. Din suma alocată se achiziţionează alimente de bază care vor fi împachtetate cu ajutorul voluntarilor. În Cluj-Napoca, Bonţida, Cojocna şi Săvădisla pachtele sunt distribuite direct la domiciliu, iar la Mera beneficiarii le pot ridica din Căminul "Măicuţa", doar cei cu handicap fizic le primesc acasă. Concomintent cu distribuirea pachetelor, se întocmesc şi actele necesare, în acest caz, formulare de preluare.

  • Suportul emoţional se materializează în principal în vizitarea vârstnicilor, în cadrul cărora aceştia povestesc îndrăgitele lor amintiri, le citim din Sfânta Scriptură, din cărţi şi scrisoriri. Pentru cei fără deficienţă de auz se asigură muzică şi filme. Un obiectiv principal îl constituie lupta împotriva singurătăţii, astfel încât ei să se simtă importanţi şi utili, şi stă ştie că societatea are grijă de ei. În multe cazuri, se ia legatura cu familiile vârstnicilor, organizând în colaborare cu ei, vizitele şi activităţile distractive. Pentru a înlesni practicarea religiei, vârstnicii sunt acompaniaţi în drumul lor către biserică, se ia legătura cu preotul lor, care este rugat să-şi viziteze enoriaşul.

  • Printre principalele sarcini ale asistentului social se numără şi gestionarea actelor oficiale, cum ar fi printre altele eliberarea reţetelor şi medicamentelor, mersul la medic, internarea la spital. Este esenţial, ca asistentul social să aducă la cunoştinţa vârstnicului şi a familiei acestuia toate drepturile pe care orice organizaţie, sau instituţie, publică, privată sau bisericească le conferă.

 

  • Există şi cazuri în care vârstincii au nevoie de îngrijire medicală temporară sau constantă. Fundaţia îşi asumă şi acordarea acestui ajutor.

    Granny 2 -webGrădina Zoologică, Târgu Mureş


Raport anual 2012
 

Raport anual 2011