header_top_hu 
Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Please update your Flash Player to view content.
A Diakónia Keresztyén Alapítvány története PDF Nyomtatás E-mail

 

 
 

"Lám elődbe adtam ma néked az életet és a jót, a halált és a gonoszt, . . . válaszd azért az életet, hogy élhess mind te, mind a te magod!".

Mózes V. 30. 15, 19.

A két világháború között az Erdélyi Református Egyház keretén belül jól kiépített, hozzáértően megszervezett diakóniai szolgálat működött. Sajnos az államosítást követő időszakban megszűntek a diakóniai munka feltételei. Az 1989-es változások után újra lehetőség nyílt arra, hogy ezt a munkát intézményesen is folytatni lehessen. Az embertárs szolgálatát célzó tevékenységek egész sora indult el ekkor, s ezek között szerepel a Diakónia Keresztyén Alapítvány munkája is...
casa1A diakóniai munka kezdete teológusok és orvostanhallgatók önkéntes szolgálatához fűződik.
 


1992
 – a Diakóniai Szolgálat megnyitja első orvosi rendelőjét a kolozsvári Zambilei utca 5. sz. alatt. Gerdien  Van‘t Hul és Hennie Vlak holland egészségügyi nővérek és dr. Sárosi Arthur orvos vezetésével beindul az Otthoni Betegápoló Szolgálat.


1998
 – megkezdi tevékenységét a második orvosi rendelő a kolozsvári Mócok útja 4. sz. alatt. A Kolozsvártól 13 km-re fekvő Méra faluban (Kisbács község) orvosi rendelőt avatnak.


2001
 – sor kerül az Erdélyi Református Egyházkerület által alapított önálló, kolozsvári Diakónia Keresztyén Alapítvány bejegyzésére. Az otthoni betegápoló szolgálat teljes csapata a Párizs utcai házba költözik. Beindul a mérai szociális gyerekprogram. Megszervezzük az I. Mérai Napokat.


2002
 – bejegyezésre kerül a Diakónia Keresztyén Alapítvány sepsiszentgyörgyi fiókszervezete. Megnyílik a Zambilei utca 5. sz. alatti Jó Testvér Gondozóotthon.

casa2

 

2003 – Megvásároljuk a Zambilei 7. szám alatti ingatlant és átköltözünk új székhelyünkre. Mérán beindul az alapítvány Szociális Tanácsadó Irodája.


2004
 – elkezdődik a mérai Diakónia-Ház építése. Magyarvistán (Kolozs megye) orvosi rendelő nyílik. Új fiók létrehozására kerül sor Szászrégenben.


2005
– bejegyzésre kerül marosvásárhelyi fiókszervezet.


2006 – 
a Dorcas Aid International szervezettel együttműködve beindult az 5 éves Adopt a Granny szociális projektünk. Otthoni Betegápoló Szolgálatot akkreditálják és szerződés jön létre az Egeszségbiztosítási Pénztárral. Csatlakozunk a nemzetközi önkéntes programhoz.


2007
– 
palliatív gondozási szolgálat indul, az EVS (European Voluntary Service) program keretén belül küldő- és fogadószervezetként akkreditálják a Diakónia Keresztyén Alapítványt.

2008 – lezárulnak a mérai Mamácska Otthon építkezési munkálatai és sor kerül felavatására.

2009  a Mamácska otthon teljes befogadóképességgel működik. A Mérán működő Szociális gyerekprogramot akkreditáljuk.

2010  új otthoni betegápolást ellátó munkapontok indulnak Szentlászló és Bonchida községekben. Szociálisan hátrányos gyerekek számára délutáni foglalkoztató indul a kolozsvári Titulescu (Pata) utcai általános iskolában. 

2011  a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel partnerségben Nagyváradon is belindul egy, roma gyerekek iskolai és társadalmi felzárkóztatását célzó program. Az otthoni betegápolás újabb külső munkapontja nyitja meg kapuit, ezúttal Kolozson. 

2012 – szociálisan hátrányos, I. osztályosok számára délutáni foglalkoztató indul a kolozsvári Ana Aslan (Horea úti) iskolában.

2013 – 
sor kerül a nagyváradi fiókszervezet bejegyzésére. Körösfőn új otthoni betegápoló szolgálatot nyújtó munkapont nyílik. Körösfőn új otthoni betegápoló szolgálatot nyújtó munkapont nyílik. A szociális gyerekprogramot sikerül a svájci állam támogatásának köszönhetően további helységekre kiterjeszteni: Kolozs megyében új nappali foglalkoztató központ nyílik Kolozson, Bonchidán, Bánffyhunyadon és a kolozsvári Traian Dârjan iskolában, Bihar megyében pedig Székelyhídon, Hegyközszentmiklóson, Diószegen és Szentjobbon.