header_top_ro 
Hungarian (formal)Română (România)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Please update your Flash Player to view content.
Istoric PDF Imprimare Email"Iată, îţi pun astăzi înainte viaţa şi binele, moartea şi răul ... binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta".
(Deuteronom 30: 15, 19.)Între cele două războaie mondiale, în cadrul Eparhiei Reformate din Ardeal funcţiona un serviciu diaconal extins şi bine organizat. Din păcate, în perioada de după naţionalizare nu au mai existat condiţii pentru această activitate. Însă, după 1989, s-a ivit din nou posibilitatea de a continua munca diaconală într-un cadru instituţionalizat. Au fost iniţiate astfel o serie de activităţi ce aveau ca obiectiv slujirea semenilor, printre care şi activitatea Fundaţiei Creştine Diakonia...alt

Începutul activităţii diaconale se leagă de serviciul voluntar al studenţilor de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Cluj şi de la Facultatea de Teologie Reformată.


1992
- Serviciul Diaconal deschide primul său cabinet medical la Cluj (strada Zambilei nr. 5) cu ajutorul a două asistente medicale din Olanda, Gerdien Van‘t Hul şi Hennie Vlak, şi a medicului dr. Arthur Sárosi îşi începe activitatea Serviciul de Îngrijire la Domiciliu.


1998
- se deschide al doilea cabinet medical la Cluj (str. Moţilor nr. 4). Este inaugurat un cabinet medical în satul Mera (comuna Baciu), aflat la 13 km de oraşul Cluj.


2001
- se înregistrează în mod oficial Fundaţia Creştină Diakonia, fondatorul fiind Eparhia Reformată din Ardeal. Echipa Serviciului de Îngrijire la Domiciliu se mută în casa de pe strada Paris.

Pornim un program social-educativ în satul Mera. Organizăm prima ediţie a Zilelor Satului Mera.


2002
- se înregistrează filiala din Sfântu-Gheorghe a fundaţiei. La Cluj (str. Zambilei nr. 5) îşi începe activitatea Căminul pentru Vârstnici "Fratele Bun".

alt
2003
- achiziţionăm imobilul de pe strada Zambilei nr. 7 şi ne mutăm în sediul nou.

Fundaţia deschide un Birou de Informare şi Consiliere Socială în Mera.


2004
- începe construirea Casei Diakonia din Mera.

Deschidem un cabinet medical la Viştea (judeţul Cluj).

Este înfiinţată o nouă filială la Reghin.


2005
- se înregistrează filiala din Târgu-Mureş.


2006
- în colaborare cu Dorcas Aid Internaţional pornim proiectul social “Adopt a Granny”.

Obţinem acreditarea Serviciului de Îngrijire la Domiciliu şi semnăm un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Aderăm la programul internaţional de voluntariat.


2007
- lansăm Serviciul de Îngrijire Paliativă la domiciliu.


2008
- se finalizează construcţia Căminului "Măicuţa" din Mera şi are loc înaugurarea acestuia.


2009 - obţinem acreditarea Programului Social pentru copii din Mera

2010 - deschiderea unui nou punct de lucru în comuna Săvădisla în luna iulie şi în luna decembrie în comuna Bonţida. Se dezvoltă programul social-educaţional din Mera: faţă de 25 iniţial, din anul şcolar 2010/2011 beneficiază deja 50 de copii de asistenţă socio-educaţională de tip afterschool.

Lansăm un program de tip afterschool pentru copiii provenind din mediu dezavantajat în Şcoala cu clasele I-VIII Nicolae Titulescu, Cluj- Napoca.

2011 - Fundaţia sărbătoreşte 10 ani de la înfiinţare.

Serviciul de îngrijire la domiciliu are un nou punct de lucru în Cojocna.

Inaugurăm primul program în judeţul Bihor: Se încheie un contract de colaborare cu Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului şi Consiliul Local Oradea şi reuşim să lansăm odată cu deschiderea anului şcolar un programul de tip afterschool pentru copii romi.

2012 - Am derulat timp de un an un program social de tip afterschool pentru copii din clasa I. în şcoala „Ana Aslan” din Cluj-Napoca.

2013 S-a înregistrat filiala fundaţiei din Oradea. 

Serviciul de îngrijire la domiciliu a deschis un nou punct de lucru în Izvoru Crişului.

Cu ajutorul Confederaţiei Elveţiene am extins programul social pentru copii asistând în prezent 366 copii cu probleme sociale, în majoritate romi. Programe sociale noi în judeţul Cluj: în Cluj-Napoca, şcoala „Traian Dârjan”, CojocnaBonţida şi Huedin; în judeţul Bihor: în SăcuieniSânnicolau de MunteDiosig şi Sâniob.