header_top_ro
 
Română (România)Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Voluntari

De Tine depinde! 2011


 

Proiect de voluntariat realizat de:  37 de voluntari ai Funadatiei Crestina Diakonia Filiala Sfantu Gheorghe

Finanat de: Programul Tineret in Actiune

 

Sub deviza ” De Tine Depinde!” și sub egida Filialei Sf. Gheorghe a Fundației Creștine Diakonia, ne-am deplasat în 10 comunități rurale, unde prin eforturi comune am înfrumusețit locuința unor oameni bătrâni, bolnavi, părăsiți și singuratici. Împărțind pe echipe le-am oferit un plus de frumusețe și utilitate în 30 de locuințe și o clipă de bucurie în viața a 30 de vârstnici. Amenajând curţi, creând și vopsind ronduri pentru flori, plantând flori, reabilitând gardurile, curățând, vopsind gardurile, tăiând tufișurile crescute din abundență, crengile uscate ale arborilor, colectând deșeuri - am demonstrat că se poate, că putem produce prin fapte mici schimbări vizibile în jurulnostru, în comunitatea noastră.

 

Prima lună al implementării proiectului a fost dedicată planificării si organizării activitătilor, punerii la punct designul de proiect si nu în ultimul rând formării unei echipe adevărate, membrii căreia sunt în stare de a interactiona si a coopera, de a învăta, de a educa, de a împărtăti experiente, valori si pasiuni impresionând si mobilizând astfel si alti tineri.

Cele mai importante activităti ale etapei de pergătire au fost:

 • formarea echipei;
 • împreună cu îndrumătorul si cu responsabilul de proiect echipa a evaluat eventualele riscuri ce pot apărea si au stabilesc măsurile care pot fi luate pentru prevenirea si rezolvarea acestora;
 • stabilirea regulilor la nivel de echipă împreună cu îndrumătorul;
 • stabilirea obiectivelor proiectului prin ascultarea activă a tuturor membrilor: în cadrul unui brain-storming am cules si am notat obiectivele;
 • stabilirea instrumentelor si indicatorilor de măsurare impactului proiectului la nivelul beneficiarilor directi, indirecti si comunitate;
 • elaborarea, împreună cu îndrumătorul unei fise individuale, care a avut rolul ca un jurnal, în care fiecare membru şi-a putut evalua întâmplările proiectului;
 • stabilirea actiunii de promovare si modalitătilor de abordare a acestora, elaborarea planului de diseminare a rezultatelor;

 

In  lunile doi și trei s-au desfasurat activitățile propriu-zise:

 

Recrutarea voluntarilor

elaborarea materialelor promotionale: postere, pliante si fluturasi;

 • afișarea posterelor cu imagini creative la școlile unde am ținut campaniile de informare și promovare, pentru a informa tinerii despre proiect.
 • recrutarea voluntarilor celor 3 scoli implicate în proiect :
 • am creat  o secţiune separată, dedicată temei proiectului, în cadrul paginii de web al fundatiei pentru comunicarea si promovarea on-line a initiativei si am creat o pagină ale evenimentelor pe o retea socială cu scopul de a  invita câţi mai multi tineri, cu scopul ca imaginea proiectului nostru să capătă mai multă culoare si vizibilitate.

 

Scopul campaniilor a fost de a trezii atenția tinerilor și de a le mobiliza spre acţiune. Am ţinut prezentări pentru tineri, folosind metode creative de a atrage atenția lor: prezentări power-point, jocuri interactive, distribuire de pliante și fluturași cu mesaje cheie privind voluntariatul.

 

Prin împărtășirea propriilor experiențe privind voluntariatul și prin împărtășirea pasiunilor, am încercat să dăm răspunsul la intrebarea: "De ce să mă implic?"

După campania de promovare ne-au alăturat 37 de tineri.

 

Activităti de team-building (formarea echipei)

Am organizat timp de 3 zile activitati de team building, in door și out door, menite de a constitui cadrul necesar fondării relaţiilor de prietenie între grupul de inițiativă și participanți. În aceste zile am organizat dezbateri, consultări, schimburi de experiențe, pasiuni și de acțiuni exemplare. Prin intermediul unor metode non-formale, implicând pe toți participanții și susţinând si consiliind creativitatea si iniţiativele, am dezvăluit împreună frumusețea și avantajele de a fi voluntar. Totodată am elaborat în amănunte planul de acțiune privind activitatea noastră de voluntariat.

În cadrul acestei etape o zi întreagă am acordat pentru prezentarea Programului Tineret în Acțiune, Activităților Programului, posibilităților și oportunităților oferite de către TiA. Totodată am prezentat Certificatul Youthpass, ce înseamnă, cum să-l folosească tinerii, și unde anume poate fi folosit.

 

Activităti de voluntariat pe teren:

Ne-am deplasat în 10 comunități rurale, unde prin eforturi comune am înfrumusețit locuința unor oameni bătrâni, bolnavi, părăsiți și singuratici. Împărțind pe echipe le-am oferit un plus de frumusețe și utilitate în 30 de locuințe și o clipă de bucurie în viața a 30 de vârstnici.

 

Am efectuat urmatoarele tipuri de lucrari :

 

 • amenajarea curţi,
 • crearea și vopsind ronduri pentru flori,
 • plantare de flori,
 • reabilitând gardurile,
 • vopsirea gardurilor,
 • tăierea tufișurilor
 • recoltarea deseurilor
 • taierea gazonului