header_top_hu 
Română (România)Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
A Diakónia Keresztyén Alapítvány története

"Lám elődbe adtam ma néked az életet és a jót, a halált és a gonoszt, . . . válaszd azért az életet, hogy élhess mind te, mind a te magod!".

(Mózes V. 30. 15, 19.)

 

Az országosan működő, elsősorban házi beteggondozói szolgálatot végző Diakónia Keresztyén Alapítvány marosvásárhelyi fiókszervezete kissé későn alakult meg, szoros együttműködésben a Református Asszisztensképző Főiskolával és a Bod Péter Diakóniai és Tanulmányi Központtal.

 

2006-tól eredményes munkát végez a házi beteggondozói szolgálatban, ugyanakkor egészségügyi felvilágosító tevékenységeket is kezdeményez. 

 

Az alapítás óta a marosvásárhelyi központon kívül kilenc munkapont alakult:

 

  • 2007-ben Pókában és Nagyernyében,
  • 2008-ban Backamadaras és Marosszentanna községekben,
  • 2009-ben Nagysármáson az első munkaponton,
  • 2010-ben Nagysármáson a második munkaponton,
  • 2013-ban Mezőmadarason,
  • 2014-ben Gegesben,
  • 2017-ben Panit községében sikerült új munkapont avatását ünnepelnünk.

 

Hetente átlagosan több, mint négyszáz beteget látogatunk.

 

A székhely a Forradalom (Revoluției) utca 45. szám alatt található, egy irodahelyiség, egy kis konyha és egy pincehelyiség áll rendelkezésre. Az otthoni betegápoló és gondozó szolgálat szakellátást, alapgondozást, szociális segítségnyújtást, egészségügyi tanácsadást nyújt az időszakosan vagy hosszú távon mozgáskorlátozott betegeknek, illetve magányos, idős vagy beteg személyek számára. Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy többnyire idős betegeinknek a szakmai, egészségi ellátáson kívül nagy szükségük van lelkigondozásra is, hisz nagy részük egyedül vagy idős élettársával él együtt, ugyanakkor gyakori jelenség a gyermekek kivándorlása is. Ebben az esetben asszisztensnőink, ápolóink és a nővérképző hallgatói hetente látogatják azokat a betegeket is, akik nem szorulnak napi kezelésre.

 

Az alkalmazottként dolgozó asszisztensnők és ápolók a szakellátást biztosítják kórházból kibocsátott, vagy súlyos betegek számára, valamint rendszeresen látogatott betegeik is vannak. A ügyvezető igazgató és a szociális munkás a folyó adminisztratív ügyeket rendezi, szociális igényeket összegzi, illetve a kapcsolattartást végzi az igénylőkkel, orvosokkal, kórházakkal, hozzátartozókkal, koordinálja az alkalmazottak és önkéntesek tevékenységét. Az alapítvány fontosabb döntéseit egy öttagú kuratórium hozza meg, amelyben lelkészek, orvosok és egy vállalkozó foglal helyet.