header_top_de
 
Română (România)Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Grupul de art-terapie pentru persoane cu dizabilităţi

Grup ţintă: persoane care trăiesc cu o dezabilitate şi aparţinătorii, membrii de familie ai acestora

 

 Plan de acţiune: din aprilie 2010 continuu

Luni, ora 15

  Locaţie: Casa Comunitară a Bisericii Reformate Iernuţeni (Reghin, str. Iernuţeni nt. 35 - vis-a-vis de benzinăria MOL)

 

szovata2012-web

Persoanele cu deficienţe fizice şi psihice pot participa săptămânal la un grup de terapie prin artă. La aceste activităţi participă în medie 4 persoane cu deficienţe, 2 voluntari şi în cazul în care este nevoie însoţitorii. Activităţile sunt conduse de unul din asistenţii sociali ai fundaţiei.

Munca cu persoanele cu dizabilități presupune multă răbdare și rezultatele activităților nu sunt atât de repede vizibile, precum alte activități. Pentru a putea elabora un program cu activităţi adecvate nevoilor şi posibilităţilor individuale, la începutul anului, în cadrul activităţilor s-a realizat o evaluare a capacităţilor psihomotorice ale beneficiarilor. Pe baza rezultatelor acestor evaluări am elaborat un set de activităţi, care oferă posibilităţi de dezvoltare fiecărui beneficiar în funcţie de competenţele sale.

Astfel ne-am orientat spre realizarea de mărgele brăţările şi colierele, considerând adecvate pentru dezvoltarea motoricii fine, capacității de concentrere și coordonării ochi – mână și alte competențe. Până nu demult, pentru realizarea unei brățare a fost de o oră – oră jumate, adică în cadrul unei întâlniri o persoană cu dizabilitate a realizat una, maxim două brățare sau coliere, asfel încât să putem spune, că – din toamnă – fiecare persoană a fost capabilă să realizeze mai multe lănțișoare într-un timp rezonabil, fiind pregătiți pentru realizarea unor creații în serie.

Pe lângă acesta, în decursul anului am mai realizat de candelabre din gips utilizând forme de turnat, pe care le-am colorat. Am creat felicitări pentru diverse evenimente şi sărbători, am modelat din lut şi plastelină.

Pentru a facilita integrarea socială a beneficiarilor s-au organizat diverse activităţi în aer liber. Am sărbătorit zilele onomastice şi de naştere a fiecărui membru, am organizat excursii la Gurghiu, Brâncoveneşti şi împrejurimile municipiului Reghin.

 

DSCN9062

 

DSCN9052

 

DSC04761