header_top_hu 
Română (România)Hungarian (formal)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Programok fogyatékkal élők számára

szovata2012-web2010 óta tevékenységeket szervezünk fogyatékkal élők számára is. Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a program főként a felnőtt korú fogyatékkal élők számára fontos. Ők azok, akik az állami oktatás által biztosított speciális és szakoktatás kereteiből kilépve otthon, szüleikkel közös háztartásban élnek, nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, vagy jó esetben, részmunkaidőben, szakképzetlen munkásként dolgozhatnak csupán. Művészetterápiás foglalkoztatónk tevékenységein 4 - 5 felnőtt korú fogyatékkal élő vesz részt.


Iskolás korú, fogyatékkal élő gyerekekkel, akikkel munkánk során és a Mol meg a Közösségért Alapítvány által támogatott „Színvilág és kreativitás” programunkban kapcsolatba kerültünk rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, egészségügyi és segédeszközökkel támogatjuk őket.

 

DSCN9062A tevékenységek egyik fő célja közösséget teremteni a fogyatékkal élő felnőtteknek. Ennek érdekében a tevékenységek szervezésébe és lebonyolításába önkéntes fiatalokat vontunk be városunk középiskoláiból. A 2011 – ben lezajlott, Fiatalok lendületben program által támogatott „Együtt-lét – Együtt-érzés” projekt eredményeképpen sikerült felhívni a helyi fiatalok figyelmét a fogyatékkal élők sajátos helyzetére és újabb fiatal önkénteseket bevonni. Azóta 2 – 3 fiatal önkéntes vesz részt rendszeresen a tevékenységeinken.

Közösségalakító tevékenységeink során a fogyatékkal élők és az önkéntesek néhány közös erdei sétán és kiránduláson vettek részt. Tavasszal a helyi Kerek – erdőn jártunk, nyáron Szovátán fürödtünk a Medve tóban, ősszel pedig Marosvécsen, a helyi kastély kertjében sétáltunk.

Tevékenységeink másik fő célja az egyéni képességek megfelelő kihasználása volt, speciális technikák alkalmazásával igyekeztünk értelmi, motorikus és mozgáskoordinációs képességeiket fejleszteni. Ez által hozzásegíthetjük őket ahhoz, hogy sikeresnek és hasznosnak érezhessék magukat.DSCN9052