|

RAPORT DE ACTIVITATE ANUL 2023

FUNDAȚIA CREȘTINĂ DIAKONIA – CĂMIN PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE “MĂICUŢA”

Denumirea unităţii de asistenţă socială: Cămin pentru persoane vârstnice „ Măicuţa”

Sediul: com. Baciu, sat Mera, nr. 86-87, jud. Cluj

Nr. de locuri: 31

Fundaţia Creştină Diakonia are experienţă în ceea ce priveşte îngrijirea persoanelor vârstnice, deoarece încă din anul 1992 a efectuat servicii de îngrijire la domiciliu. Această muncă a deschis calea spre depistarea unor necesităţi întâlnite la bolnavii îngrijiţi. Astfel s-a observat că din fiecare 100 de bolnavi îngrijiți la domiciliu, cel puţin 12 ar necesita îngrijire specializată în cadrul unui cămin, deoarece în cadrul familiei – din motive profesionale, lipsă de timp sau lipsa persoanelor adecvate – nu pot primi îngrijirea necesară. În acest caz, grupul respectiv prezintă un grad ridicat de izolare, mai mult de atât, în anumite cazuri o agravare vizibilă a bolii şi a stării generale.

Căminul pentru  persoane vârstnice Măicuța al Fundaţiei Creştine Diakonia, este o unitate care previne excluderea socială şi izolarea, acţionând în primul rând asupra cauzelor izolării, socializarea celor îngrijiţi fiind unul din principalele obiective ale căminului. Acesta oferă un mediu curat, liniştit, familial şi de siguranţă, în care persoanele în vârstă care locuiesc aici benefieciază pe deplin de confortul unei îngrijiri personale şi de o viaţă de comunitate armonioasă.

Fenomenul general de îmbătrânire a populaţiei obligă societatea să facă faţă unui număr crescut de pensionari şi unui număr important de persoane dintre acestea care au rămas singure. În prezent există forme de îngrijire a persoanelor vârstnice atât în sistem rezidenţial, cât şi în sistem de centre de zi şi de îngrijiri la domiciliu, fără însă ca acestea să acopere nevoia socială. Acţiunile în domeniul protecţiei sociale, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, au la bază mai multe principii aplicabile pentru programele de îngrijire a persoanelor vârstnice în sistem rezidenţial,ca de exemplu:

• garantarea unei participări totale şi active la viaţa comunităţii a persoanelor aflate în dificultate socială;

• asistarea persoanelor aflate în dificultate socială pentru a-şi conduce viaţa independent, în acord cu propriile dorinţe;

• prevenirea sau eliminarea posibilităţii apariţiei deficienţei, prevenirea agravării şi diminuarea consecinţelor acesteia;

• prevenirea apariţiei barierelor sociale, precum şi diminuarea consecinţelor situaţiei actuale;

• evitarea sau eliminarea formelor negative de discriminare.

Completarea, sistematizarea şi profesionalizarea sistemului de servicii sociale specializate sunt necesare în vederea asigurării accesibilităţii, transparenţei şi coerenţei sistemului în beneficiul persoanei ori familiei, aflată în situaţii specifice de vulnerabilitate sau de risc de excludere socială.

Căminul pentru persoane vârstnice “Măicuţa” funcţionează 24 de ore pe zi, timp în care persoanele găzduite aici beneficiază de îngrijire de bază specializată şi permanentă. Activităţile desfăşurate în cămin respectă programul zilnic. În fiecare dimineaţă vârstnicii sunt toaletați, se serveşte micul dejun, după care există un program de socializare şi reabilitare, ori activitate medicală, după caz (plimbări, masaje, mişcări, discuţii, administarea unor medicamente, etc) până la prânz. După servirea prânzului urmează un program de odihnă, iar după masă programul recreativ (vizite, discuţii, program artistic etc). Înaintea servirii  cinei, are loc toaletarea de seară. După masa de seară are loc stingerea. În completarea meselor principale beneficiarilor li se asigură și două gustări pe zi, una între micul dejun și prânz, cealaltă între prânz și cină.

 1. Serviciile sociale acordate sunt:
 2. găzduire pe perioadă nedeterminată;
 3. îngrijire de bază;
 4. asigurarea alimentaţiei; se asigură 3 mese principale pe zi plus 2 gustări;
 5. asistenţă medicală şi îngrijire; administrarea medicamentelor conform scrisorilor medicale, evaluarea stării de sănătate a fiecărui beneficiar, urmărirea parametrilor fiziologici
 6. asistenţă paleativă;
 7. sunt folosite paturi și saltele speciale;
 8. consiliere socială;
 9. socializare şi petrecere a timpului liber.
 10. activităţi terapeutice: terapie ocupaţională, art-terapie, meloterapie, ludoterapie, terapie cognitivă, activităţi pentru dezvoltarea deprinderilor motrice grosiere şi fine;
 11. se asigură scaune cu rotile, cadre de mers
 12. activității  de fizioterapie și kinetoterapie personalizată.
 13. acces la mijloace de comunicare (telefon/internet) precum și acces nelimitat la programele TV

Dat fiind faptul că suntem o unitate care oferă servicii sociale cu cazare, este important să acordăm o atenţie deosebită ocupării locurilor pe care le avem în cămin. Astfel în anul 2023 au fost internate 27 persoane, iar 28 au părăsit căminul. În anul 2023 au fost 57 de beneficiari (CNP – uri).

Deoarece media de vârstă a beneficiarilor este peste 80 de ani, şi problemele de sănătate ale vârstnicilor sunt multiple şi complexe, fapt evidențiat de numărul mare de internări, respectiv ieșiri din cămin.

I. Activităţile vitale (activităţile vieţii zilnice)

 • Asigurarea alimentatiei corespunzatoare (3 mese complete, 2 gustari pe zi)
 • Asigurarea hranei dietetice conform prescriptiilor medicului.    

Asigurarea condiţiilor de menţinere a igienei personale

 • asistenţă calificată pentru mentinerea igienei personale a beneficiarilor care nu se pot îngriji singuri
 • asigurarea îmbrăcămintei, încălţămintei

II. Aplicarea tratamentului medicamentos

– evidenţa administrării medicamentelor se ţine într-un document special – Fişa medicaţiei

            – medicaţia se efectuează de către personal medico-sanitar

III. S-a efectuat şi s-a menţinut curăţenia în cămin, activități de igienizare:

           – s-a păstrat curăţenia în camere prin aerisirea lor, dezinfectarea podelei, a noptierelor, aranjarea paturilor, schimbarea lenjeriilor de pat,

         – s-au asigurat pacienţilor haine curate, lenjerie de corp curată, prin spălarea lor, uscarea şi călcarea hainelor

         – s-a efectuat curăţenia şi dezinfecţia în toalete, băi, bucătărie şi celelalte spaţii ale căminului

IV. Antrenamentul funcţional

            – organizarea activităţilor în incinta căminului: gimnastică recreativă și exerciții la spalier.  

V. Asistenţă medicală şi ingrijire   

            Săptămânal, sau ori de câte ori este nevoie, beneficiarii sunt examinaţi de către medicul colaborator  astfel încât să putem interveni în cel mai scurt timp atunci când situaţia o cere.

VI. Socializare şi petrecere a timpului liber  

 • sub îndrumarea asistentului social, beneficiarii au desfăşurat activităţi de hand made
 • beneficiarii a căror stare de sănătate este bună, se plimbă în incinta, curtea căminului
 • unii beneficiari stau în sala de mese, pe terasă, unde discută şi se uită la emisiuni TV
 • asistentul social ascultă cu atenţie istorisirile beneficiarilor, ocazie cu care descoperă  problemele sufletești ale acestora şi îi ajută să se simte mai bine. Chiar sunt și situații în care sistentul social îi ajută să-și  rezolve micile  probleme.
 • asistentul social s-a ocupat  cu beneficiarii și individual, discutând pe diverse teme
 • împreună cu asistentul social, beneficiarii au participat la activităţi şi jocuri pentru stimularea memoriei şi cogniţiei
 • asistentul social a indentificat prin observaţie participativă nevoile beneficiarilor
 • asistentul social a stimulat  nevoia de socializare a beneficiarilor,acestia fiind antrenati in discutii cotidiene
 • împreună cu asistentul social beneficiarii au participat la activităţi dinamice de stimulare mintală şi comportamentală
 • asistentul social a desfăşurat diverse activităţi dinamice pentru stimularea simţurilor
 • sub îndrumarea asistentului social, beneficiarii au activat în activităţi socio-emoţionale
 • asistentul social a ajutat în stimularea dorinţei de comunicare şi a îmbunătățit interacţiunea interpersonală şi intrapersonală
 • sub îndrumarea asistentului social, beneficiarii au jucat cărți, remi, remikub, moară și alte jocuri de grup sau jocuri stimulative

Program sportiv și de recuperare:

 • Împreună cu kinetoterapeutul beneficiarii au participat în program spotiv ca și: jocuri cu mingea, jocuri pentru dezvoltarea coordonației (jenga, cutie de minge), straching, bicicleta și gimnastica
 • Kinetoterapeutul a identificat nevoile beneficiarilor și a folosit următoarele metode:  mobilizare actrivă și pasivă, exerciții de tonifiere musculară, exerciții pentru dezvoltarea coordonației, masaj terapeutic.

Activităţi în grup: toate activităţile de grup, organizate de asistentul social, se desfășoară zilnic, adaptate la nevoile beneficiarilor.

 1. Activităţi cotidiene

În această categorie putem include:

 • asigurarea igienei beneficiarilor şi a camerelor lor,
 • pregătirea meselor, a gustărilor şi servirea acestora,
 • alimentarea celor care nu se decurcă singuri,
 • mobilizare,
 • programe de socializare, recreere și ocupaționale

Se pune un accent deosebit pe asigurarea unor condiţii de curăţenie conform standardelor, în întreg imobilul. Datorită faptului că unii dintre beneficiarii noştri sunt persoane cu probleme grave de sănătate, foarte importantă este administrarea zilnică a medicaţiei şi supravegherea din punct de vedere medical.

Asistentul social organizează diverse activități, în grup sau individuale cu beneficiarii, poartă discuții pe diverse teme cu cei interesați.

Kinetoterapeutul se ocupă de fiecare beneficiar în parte, adaptând procedurile aplicate  în funcție de starea de sănătate a acestuia și recomandărilor medicale .

Gădina interioară a căminului oferă beneficiarilor posibiliatea de a ieși în curte, astfel încât aceștia să se poată bucura de soare şi florile multicolore.

 1. Rezultate obţinute

Am reuşit să oferim beneficiarilor noştri  un mediu curat, liniştit, familial şi  de siguranţă, în care persoanele în vârstă care locuiesc aici benefieciază pe deplin de confortul unei îngrijiri personale şi de o viaţă de comunitate armonioasă. Căminul nostru este o unitate care previne excluderea socială şi izolarea, acţionând în primul rând asupra cauzelor izolării, socializarea celor îngrijiţi.

Întocmit:

Ungvari Mihaela

Similar Posts